T594 "Vezměte a jezte": jídlo, potraviny a výživa v Bibli, teologii a křesťanství

Jabok - Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická
léto 2023
Rozsah
0/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Zdenko Širka, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Mgr. Ondřej Fischer, Ph.D.
Katedra filosofie a teologie – Katedry – Jabok - Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická
Rozvrh
Po 30. 1. až Pá 23. 6. Čt 15:30–17:00 3, kromě St 5. 4. až Út 11. 4.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 16 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 10/16, pouze zareg.: 4/16
Cíle předmětu
Anotace: Tento seminář je teoreticko-praktický. Je pro studentky a studenty, jak denní, tak kombinované formy studia. Vychází ze základní domněnky, že člověk a svět (tudíž i jídlo a potraviny) nejsou pouze materiální, ale mají dvojí podstatu, dvojí rozměr: hmotnou a duchovní, viditelnou a neviditelnou.

První část semináře (únor-březen) bude teoretická: nejdříve se podíváme jak o jídle, potravinách a výživě pojednávají starozákonní a novozákonní texty, pak na jeho výklad v křesťanské tradici (půst, odmítaní jakýchkoliv požitků) vrcholící učením o eucharistii (Večere Páně); před Velikonocemi se ještě společně podíváme na film Babetina hostina.

Druhá část semináře (květen) bude projektová. Sejdeme se pouze jednou na workshope, na kterém každý účastník semináře připraví jeden pokrm (jakýkoliv) a představí jeho teologicko-duchovní výklad. Připravené pokrmy společně sníme.

Ze strany studentů se předpokládají základní znalosti z oblasti teologie, křesťanství a Bible. Očekává se otevřenost, ochota diskutovat a ochota se učit. Kurz je založen na diskusi, kritickém myšlení a společné práci s danými materiály, resp. práci na jejich interpretaci. Podmínkou pro zápočet je domácí příprava, aktivní účast na semináři a příprava (+ prezentace) vlastního projektu.

Sejdeme se: 2., 9., 23. února; 2., 9., 23., 30. března, a jednou v květnu (květnový termín si ještě společně upřesníme podle možností účastníků).
Osnova
  • 02. 02. 2022: Úvod, duch a tělo
    09. 02. 2022: Jídlo, potraviny a výživa v Starém zákonu
    23. 02. 2022: Jídlo, potraviny a výživa v Novém zákonu
    02. 03. 2022: (Ne)odmítání požitků v křesťanské tradici
    09. 03. 2022: Půst
    23. 03. 2022: Eucharistie (Večeře Páně)
    30. 03. 2022: Jabocké kino: Babetina hostina (online)
    Květen (termín upřesníme podle možností, může být i jiný den a čas): Závěrečný teologicko-gurmánský workshop a prezentace vlastních projektů
Metody hodnocení
Očekává se přítomnost na semináři, kromě jabockých aktivit a povinné praxe je povolená jenom jedna absence. Dále je povinná domácí příprava na seminář a aktivní účast na semináři. Kurz bude uzavřen závěrečným teologicko-gurmánským workshopem, na kterém každý účastník představí svůj projekt: připravené jídlo a jeho teologicko-duchovní výklad.
Další komentáře
Studijní materiály

  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.jabok.cz/predmet/jabok/leto2023/T594