Citace 2.0 - stručný návod k používání online generátoru citací www.citace.com (s úvodem do problematiky citování s ohledem na normu ČSN ISO 690:2010)

RSS kanály

Vytvoření RSS kanálu ze složky

Pomocí volby Vytvořit RSS kanál  (pod názvem složky v záhlaví webové stránky složky) lze vygenerovat odkaz, který je možné využít pro odebírání kanálu ve čtečce RSS,  např. v prohlížeči nebo v poštovním klientu.

RSS kanál lze vytvořit i v případě, že složka není zveřejněná.

Adresa pro aktivaci kanálů se zobrazí po kliknutí na zelenou ikonku RSS vedle jména složky v jejich seznamu. Obrázek níže  zobrazuje nastavení odebírání pomocí lišty záložek v prohlížeči Firefox.

Ilustarční obrázekj - nastavení odebírání RSS kanálu v záložkách prohlížeče Firefox

Zobrazení citací prostřednictvím RSS kanálu

Na rozdíl od zobrazení složky prostřednictvím zadání webové adresy zveřejněné složky, při zobrazení s využitím RSS kanálu se zobrazí také detaily uložené citace, tedy i tagy, veřejné úryvky, obsahy a recenze. Zobrazí se  také přidané kontextové vyhledávací služby.

Nezobrazuje se náhled obálky (i když je jinak k dispozici).

Nezobrazí se také interní poznámky vlastníka citace, ani nezveřejněné recenze, obsahy nebo úryvky.

Ilustrační obrázek - zobrazení detailu citace prostřednictvím RSS


Chyby a problémy

  • Při zobrazení detailu  RSS citačního záznamu se nezobrazují obálky dokumentů (i když jsou jinak dostupné)
  • U některých dokumentů volba Náhled knihy  nefunguje (např. se nezobrazí dokument v Google Books, který je jinak při zobrazení detailu v běžné složce uživatele dostupný).
  • Odkaz v záhlaví citaceRSS by [jméno uživatele] není funkční.
  • Občas se stane, že u některých složek není možné RSS kanál korektně vytvořit (jde o složky, které obsahují elektronické dokumenty). Vytvoří se sice adresa pro odebírání kanálu, kanál je však prázdný  - na adrese kanálu se nezobrazí žádné citace, nastavení odebírání pomocí poštovního klienta nelze vůbec provést.
Následující