Nutriční rizika chudoby
PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D.


Termíny
 Pozor, změna oproti IS!
 5.4.
 19.4.
 26.4.
 3.5.
 17.5.
 Vždy 14.30 – 17.30

Struktura setkání
 Teoretická část – přednáška a seminář k tématu
 Praktická část – příprava a ochutnávka vybraných jídel, úklid kuchyně.

Podmínky získání atestace
 Účast na 4 z 5 setkání
 Příprava jídelníčku dle zadání
 Seminární práce na zadané téma a její prezentace
 Aktivní účast v praktické části kurzu – příprava jídla podle vybraného receptu ve skupině

 17.5. si přineste index!

Jídelníček
 Každá skupina připraví jídelníček pro rodinu na 1 týden (Po – Ne), snídaně, svačina, oběd, svačina
a večeře
 Jídelníček bude vyvážený a úsporný
 U každého jídla bude rozpočet, u vařených a složitějších jídel recept (suroviny, postup práce)
 Snažte se nacházet levná, zajímavá a netradiční jídla!

 Výstupem bude úsporný a vyvážený jídelníček na měsíc a možná i „kuchařka“.

Seminární práce
 Skupinová práce na téma stravování při různých zdravotních problémech. 3-5 stran praktických
doporučení ke složení stravy v případě následujících zdravotních obtíží. Text bude dán k dispozici
všem účastníkům.
 1. skupina – cukrovka, vysoký krevní tlak
 2. skupina – bezlepková dieta, dieta při vysokém cholesterolu
 3. skupina – dieta při dětském průjmu, dieta při zácpě
 4. skupina – dieta při ekzému a lupénce, dieta při onemocnění žlučníku

Příprava jídla
 Každá skupina připraví na je jedno ze setkání praktickou ukázku ze svého jídelníčku.
 Promyslí a nakoupí suroviny na jídlo pro rodinu na jeden den (počítejte 6-7 porcí) za max. 300 Kč
(= 100 Kč/studenta) – oběd, večeře, polévka, svačina/desert
 Účty si schovejte, budeme o nich diskutovat.
 Na vaření se budou podílet všichni, jedna skupina vždy organizuje a řídí práci.
 Daná skupina je následně zodpovědná za úklid po vaření.
 Každá skupina dostane od ostatních zpětnou vazbu, jak hodnotí vyváženost, úspornost a chuť
připravených jídel.

Témata setkání
 Vyvážená strava, její složení – bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny, minerály, stopové prvky,
vláknina, tekutiny
 Rizika nevyvážené stravy způsobené chudobou
 Možnosti podpory klientů v oblasti výživy a stravování, alternativní možnosti obohacení
jídelníčku, nákup a zpracování potravin
 Strava v různých obdobích života
 Výživa při zdravotních omezeních

Kolik utratíme za jídlo?
 Nejčastěji 2000,-Kč os./měs. (39 % obyv.)
 12 % utratí více než 3500,-Kč
 27 % utratí méně než 1500,- (= 50 Kč/den)




 Zdroj: Finexpert.e15.cz

„Novákovi“
 Matka
 Otec
 Dcera, 5 let
 Syn, 10 let
 Životní minimum – 9850,- Kč
 Náklady na jídlo – 6000,- Kč = 200 Kč/den
 Děda Novák
 Životní minimum – 3410,- kč
 Náklady na jídlo 1500,- = 50 Kč/den

Základní složky stravy
 Bílkoviny
 Sacharidy
 Tuky


 Co je co? - cvičení

Doporučené složení
 Bílkoviny – 10-15 %
 Sacharidy – 55-60 %
 Tuky – 25-30 %

 U osob, které chtějí snižovat váhu
 Bílkoviny – 30 %
 Sacharidy – 40 %
 Tuky – 30 %

Složení potravin
 Většina potravin je složena z více složek (výjimečně nikoliv např. olej = 100% tuku)
 Z hlediska vyváženosti je důležité znát složení potravin
 Např. sýr eidam je tvořen ze 45 % bílkovinami, z 50 % tuky a jen z 5 % sacharidy. Naopak na
energetické hodnotě jablka se podílejí sacharidy 90ti %, bílkoviny a tuky po 5 %.

Další důležité složky potravy
 Vitamíny
 Minerály
 Stopové prvky
 Vláknina

Vitamíny rozpustné v tucích
http://www.studiumbiochemie.cz/traveni/tab1.jpg


Vitamíny rozpustné ve vodě
http://www.studiumbiochemie.cz/traveni/tab2.jpg


Stopové prvky a minerály
http://images.slideplayer.cz/11/3121818/slides/slide_4.jpg


Nejčastější deficit
 Železo – anémie – zdroj – maso, vnitřnosti, luštěniny, listová zelenina, houby, jahody
 Fluor – ochrana před zubním kazem – zdroj – zubní pasty
 Jód – součást hormonů vylučovaných štítnou žlázou – vliv na nervovou soustavu, kretenismus, struma
– zdroj – mořské ryby a plody moře, řasy, některé minerální vody a uměle přidáván do některých
mléčných výrobků
 Zinek – významný pro správný vývoj a růst organizmu a pohlavní vývoj – zdroj -  játra, tmavé maso,
mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové, fazole, ořechy a dýňová semena

Vláknina
 významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná.
 existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.
 Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat. To vede k pocitu nasycení. Z větší části
je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako prebiotikum.
 Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu
ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém
střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení.

Rozpustná vláknina
 luštěniny (hrách, sójové boby, fazole)
 tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny)
 oves, žito, ječmen
 některé ovoce (především jablka a banány) a bobule
 některá zelenina jako brokolice a mrkev
 kořenová zelenina
 brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu)
 semena psyllia (jen asi ⅔ rozpustné vlákniny).

Nerozpustná vláknina
 celozrnná jídla s obsahem zejména slupek
 tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny)
 obilné slupky, otruby
 ořechy a semena
 zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer
 slupky některých druhů ovoce a rajčat

Na příště 19.4.
 Každá skupina přinese rozpis jídel (bez receptů, cen apod.) na týden.