Jídelníček – ukázka Jídlo Suroviny pro 4 os. Cena Složení snídaně Vločková kaše s rozinkami ½ balení vloček 100g rozinek 1/2l mléka 10,- 10,- 8,- Bílkoviny Sacharidy Vit.B1, B6 a E, železa a vápníku – vločky Vláknina svačina Rohlík s máslem a tuňákem 4 rohlíky Tuňák v konzervě 8,- 30,- Sacharidy Bílkoviny Vit. A,D,B,E, jód, vápník, fosfor, selen a zinek oběd Pórková pol. Bramboráky s kysaným zelím 1 pórek 1 vejce 1kg brambor 2 vejce Mouka Česnek Olej Kys.zelí 15,- 3,- 15,- 6,- 2,- 5,- 10,- 10,- Sacharidy Bílkoviny Vláknina Vit. A,D,B[6 ]– vejce Vit.A,B,C, - draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, selen – pórek Vit. C,K,B, draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor – kys.zelí svačina Jablka 4 jablka 15,- Sacharidy Vitamíny vláknina večeře Čočka s vejcem 1 čočka 4 vejce cibule 30,- 12,- 3,- Bílkoviny Sacharidy Vit. A,D,B[6 ]– vejce Vláknina 192,- Recepty Vločková kaše s rozinkami Suroviny: ½ balení vloček 100g rozinek 1/2l mléka Cukr nebo med na doslazení Postup: Ovesné vločky namočíme na 15 - 20 minut do mléka, aby se rychleji uvařily. Do menšího hrnce nalijeme mléko, přidáme špetku soli, přidáme vločky a vaříme asi 5 minut. Po uvaření vločkovou kaši ihned podáváme. Na talíři sladíme rozinkami, medem, doplníme máslem, sypeme skořicí apod. Pórková polévka Suroviny: 1 pórek 1 vejce Máslo Zeleninový bujón Mouka Postup: Na proužky nakrájený pórek dáme smažit na máslo. Osmažený pórek zasypeme moukou, vzniklou jíšku s pórkem zalijeme vodou a necháme povařit. Můžeme dochutit zeleninovým bujónem. Podle chutí dosolíme. Do vroucí polévky přidáme rozmíchané vejce. Bramboráky s kysaným zelím Suroviny: 1 kg moučných brambor 2 vejce cca 4 lžíce hladké mouky 4 velké stroužky česneku, utřené sůl a pepř 3–4 hrstky sušené (nebo čerstvé) majoránky sádlo nebo olej na smažení sůl Postup Oloupané a osušení brambory nastrouhejte. V míse smíchejte s vejcem, moukou, česnekem, solí, pepřem a rozemnutou majoránkou. Na pánvi smažte na rozpálením oleji. Velikost bramboráku přizpůsobte vaší pánvi. Čočka na kyselo s vejcem Suroviny: 500g čočky 4 vejce Cibule Olej Sůl Ocet Postup: Čočku přebereme a propereme studenou vodou. V této vodě poté čočku uvaříme do měkka. Oloupanou a nakrájenou cibulku osmažíme na sádle dozlatova. Vše zaprášíme moukou a trochu osmažíme. Přidáme ke skoro měkké čočce a necháme trochu povařit asi 10 minut. Podle potřeby dolijeme vodou. Poté přidáme utřený česnek, trochu octa, zeleninový bujon, sůl, pepř a necháme krátce přejít varem. Podáváme s vařeným nebo smaženým vejcem.