Anotace kurzu Nutriční rizika chudoby aneb „Za málo peněz hodně muziky“J Hana Pazlarová Cílem kurzu je připravit budoucí sociální pracovníky na základní poradenství klientům ohroženým sociálním vyloučením v oblasti stravování. Absolvent kurzu bude znát základní zásady zdravého stravovaní, optimálního složení stravy v různých životních obdobích a dietní omezení u vybraných zdravotních omezení. Bude znát principy efektivního nakupování a zpracování potravin s ohledem na omezené zdroje klientů. Kurz seznámí účastníka s nutričními riziky sociálního vyloučení a možnostmi jejich prevence v rámci sociální práce. Absolvent kurzu bude umět sestavit úsporný a vyvážený jídelníček pro klienty, vč. receptů na přípravu potravin. Bude umět klientům poradit a pomoci při přípravě jednoduchých a zdravých pokrmů. Kurz je rozdělen na teoretickou a praktickou část. V praktické části bude probíhat příprava a ochutnávka jídel připravených podle vypracovaných jídelníčků. Zájemci o kurz musí počítat s aktivní účastí v praktické části, i když osobní zkušenost s vařením není nutná. Vzhledem k charakteru kurzu bude výuka probíhat blokově. Zájemce o kurz upozorňuji, že bude třeba jejich finanční spoluúčast na pořízení potravin na společné vaření ve výši cca 100,-Kč. Podmínky udělení atestace: · Účast na 4 z 5 setkání · Příprava jídelníčku dle zadání · Seminární práce na zadané téma a její prezentace v rozsahu cca 5-10 min. · Aktivní účast v praktické části kurzu – příprava jídla podle vybraného receptu ve skupině