Při hlasování o pozměňovacích návrzích poslanecká sněmovna schválila, že v novém trestním zákoníku bude zakotveno snížení hranice trestní odpovědnosti mladistvých z 15 na 14 let. Tato úprava se vrací k věkové hranici, která byla stanovena již prvorepublikovým zákonem. Stejnou úpravu přijalo v nedávné době i Slovensko.

Nový trestní zákoník – kodex moderního demokratického státu

Návrh klade velký důraz na zákonné vymezení přesných a jednoznačných skutkových podstat trestných činů. Přináší novou kategorizaci trestných činů na zločiny a přečiny. Za přečiny budou pokládány všechny nedbalostní a úmyslné trestné činy, na něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody maximálně do pěti let. Zločiny budou všechny ostatní závažné trestné činy. Tato změna se promítne do trestního řízení. U zločinů bude vedeno standardní trestní řízení, u přečinů budou převažovat zjednodušené formy řízení, odklony a alternativní řešení, včetně širokého uplatnění prostředků probace a mediace.

Jedna z hlavních filozofií návrhu je taková, že pokud to povaha spáchaného činu umožňuje, má být trest odnětí svobody nahrazen alternativními druhy trestů (např. obecně prospěšnými pracemi, peněžitým trestem ve formě denních sazeb, zákazem činnosti a nově také trestem domácího vězení).

Nový trestní zákoník zpřísňuje postih u nejzávažnějších trestných činů, jakým je např. brutální vražda. Zvyšuje horní hranici sazby trestu odnětí svobody z dosavadních 15 na 20 let, přičemž výjimečným trestem bude kromě doživotí i trest odnětí svobody od 20 do 30 let (nyní od 15 do 25 let).

„Diferenciace a individualizace trestních postihů za různé typy trestných činů je jedním z největších přínosů nového trestního zákoníku, neboť vyváženým stanovením druhů trestů i jejich sazeb umožňuje soudům uložit přiměřený trest s přihlédnutím ke konkrétním okolnostem spáchaného trestného činu i osobě pachatele“, uvedl Pavel Šámal.

Připomínky veřejnosti

V období od 30. května do 31. července minulého roku, kdy se mohla veřejnost na internetových stránkách ministerstva seznámit s návrhem trestního zákoníku a zaslat k němu připomínky, došlo celkem 330 podnětů. Z nich bylo 27 zapracováno do nového návrhu – mezi nimi např. vytvoření nové skutkové podstaty Zanedbání péče o zvíře z nedbalosti nebo zvýšení ochrany práv duševního vlastnictví.

Trestní zákoník byl Poslanecké sněmovně PČR předkládán už v březnu 2006, tehdy byl ovšem zamítnut. Jiří Pospíšil po nástupu na post ministra spravedlnosti stanovil vypracování nového trestního zákoníku jako jednu z priorit v rámci Reformy justice a  zahájil legislativní práce na dopracování tohoto kodexu. V květnu 2007 byl návrh dokončen. Poté bylo poprvé v historii ministerstva spravedlnosti umožněno občanům ČR zúčastnit se připomínkového řízení a tím ovlivnit podobu tohoto zásadního kodexu. Z 330 připomínek zaslaných občany bylo zapracováno celkem 27 podnětů.

S nabytím účinnosti trestního zákoníku se počítá od 1. ledna 2010.